Alles over port.

Al heel erg lang is port zeker geen oudbollig drankje meer. En alleen het gebruik als scheutje door een saus is ook te weinig eer voor deze versterkte wijn. Het wordt geserveerd in de hipste restaurants en in allerlei varianten op de markt gebracht.

Wat is port?

Port, soms ook porto of portwijn genoemd, is een versterkte wijn uit Portugal. Het alcoholgehalte ligt meestal zo tussen 18 en 20 procent.

In Europa mag alleen het product uit Portugal echt ‘port’ worden genoemd, en alleen als de drank wordt gemaakt van druiven uit de Dourovallei, in het noordoosten van Portugal. Net als bij champagne, dus.

Hoe komt het dat Port zo lekker zoet is?

Port is de ideale dessertwijn, omdat het zo heerlijk zoet is.
Dat komt doordat er Het houdt dat doordat er extra alcohol wordt toegevoegd, Hierdoor stopt het gistingproces eerder en worden niet alle suikers in alcohol omgezet en blijft er een heerlijk zoete smaak over.

Hierdoor wordt ook het alcoholpercentage opgehoogt ten opzichte van een normale wijn. Deze komt dan ongeveer op 18 tot 20 procent komt te liggen.

Ruby port

Ruby port is het bekendst en komt het vaakst voor. Deze port is jong en heeft vaak maar twee tot drie jaar in het vat gezeten; meestal roestvrijstalen tanks, soms eikenhouten vaten. Ruby port is een mix (ofwel blend) van druiven van verschillende druivensoorten uit verschillende jaren.

De smaak is fruitig en niet te zwaar; een ruby past perfect bij een zoet toetje of kaas. Je kunt ruby port het beste iets gekoeld drinken, op zo’n 12 graden.

Tawny port

Tawny is onze favoriete portsoort; je proeft karamel, vijgen, en veel meer diepte dan een ruby. Je drinkt ‘m het lekkerst bij een temperatuur van zo’n 13 tot 16 graden.

Vintage port

Net als bij gewone wijn (en champagne) is er eens in de zoveel tijd een écht goed wijnjaar. De druivenoogst is dan perfect en de smaak optimaal. Zo ook bij port. Eens in de paar jaar roept de IVDP (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto) dat jaar uit tot vintage portjaar. De afgelopen jaren ging dat goed; 2007, 2009 en 2011 waren bijvoorbeeld allemaal vintage-jaren.
Vintage port drink je minder koel dan een ruby, houd ongeveer 15 tot 18 graden aan. Jammer genoeg is een vintage niet lang houdbaar; drink ‘m dan ook liefst binnen twee dagen op.

We hopen hiermee weer wat heerlijke inspiratie gegeven te hebben. Kijk eens tussen ons mooie portassortiment. En heeft u vragen of wilt u nog meer lezen over port? klik dan hier. Mailt u ons gerust: info@wijnvoorelkmoment.nl

Meld nu aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze bijzondere aanbiedingen, wijnreizen, wijnproeverijen en heerlijke receptideeën.

Met het invullen en versturen van dit formulier ga je akkoord met onze privacyverklaring. Je kunt je elk moment weer afmelden.

Je aanmelding is gelukt! Om je e-mailadres te bevestigen, heb je zojuist een mail van ons ontvangen.