Fruitvliegjes
Nu het eindelijk weer warmer wordt, zijn er ook volop fruitvliegjes. Ze gedijen goed bij stijgende temperaturen, en planten zich dan razendsnel voor. Bovendien zijn ze dol op suikers uit fruit, en dat is ’s zomers in ruime mate voorhanden. Je ziet de irritante beestjes meestal het eerst rond de fruitschaal, waar die net even vergeten perziken al opgegeten hadden moeten zijn. Elk soort fruit vinden ze lekker, maar ook van restjes fruitdrank in een beker, rottende groente, vochtige potgrond, gebruikte koffiepads in de gootsteen zijn ze fan. En helemaal lekker is natuurlijk een restje wijn in een glas op het aanrecht.
Want ja, fruitvliegjes zijn ook dol op wijn.
Wat te doen tegen fruitvliegjes
Zorgen dat al dit soort restjes niet in je keuken of huiskamer of elders voorkomen. Glazen omspoelen, fruit op tijd opeten, groente en fruit in de ijskast bewaren (verpakt!), koffiepads in de vuilnisbak gooien, en die tijdig legen. Het aanrecht schoonhouden, de afwas niet laten staan. Zorgen dat de fruitvliegjes geen etensresten en dus voedsel meer kunnen vinden.
Heb je eenmaal fruitvliegjes in huis, is het lastig ze kwijt te raken. Je kunt dan ook gaan denken aan het maken van een fruitvliegjesval, net zoals je met wespen doet in de tuin. Zorg voor een afsluitbaar bakje met plastic eroverheen. Leg in dat bakje iets van fruit, of wijn, of honing, en prik gaatjes in het plastic. Dan kunnen de beestjes wel naar de hun etensbron toe, maar niet meer uit de val.
Fruitvliegjes bij wijnboeren
Fruitvliegjes zijn overigens niet alleen een plaag in je eigen huis. Ook de wijnboer heeft er last van, zeker in de oogsttijd. Mede een reden om uit de pers gevallen druiven en geplette pulp op de vloer van de wijnkelder zo snel mogelijk op te ruimen en schoon te spuiten.
In de afgelopen jaren is bovendien veel sprake geweest van een speciaal soort fruitvliegje, de Drosophila Suzukii. Dit Japanse fruitvliegje is iets anders toegerust dan de gewone fruitvlieg, en legt haar eitjes wél in gezond fruit. Ze komt inmiddels voor in bijna alle wijngaarden van de wereld, en betekent dan ook een groot gevaar voor de wijnproductie. Als ze de schil van gezonde druiven heeft doorboort en haar eitjes heeft gelegd, verzuren de druiven namelijk.