Heb je wel eens gezien dat witte wijnen eigenlijk niet echt wit is?

Als je verschillende witte wijnen naast elkaar houdt, zal het je opvallen dat geen enkele witte wijn dezelfde kleur heeft. En tevens dat er ook geen wijnen zijn die volledig transparant als water zijn.

Dat heeft een aantal oorzaken.

Leeftijd

Over het algemeen geldt dat een wijn hoe ouder hij is hoe donkerder hij wordt. Denk bijvoorbeeld aan een jonge bleekgele wijn. Naar mate de tijd vordert zal deze wijn een diepere kleur geel krijgen. Wellicht zelfs strogeel.

Rijping op eikenhoutenvaten

Eikenhout geeft naast smaak ook kleur af. Daarnaast heeft een wijn door de rijping op hout eerder te maken met de toevoer van zuurstof. Door de invloed van zuurstof verkleurt de wijn donkerder.

Zoet

Zoete wijnen zijn vaak donkerder van kleur dan droge wijnen. Dat komt onder andere door de behandeling van de druiven: als de zoete wijn gemaakt is van bijvoorbeeld ingedroogde druiven, hebben die een donkerder kleur dan van verse druiven. Uiteraard heeft dat ook effect op de wijn. Bovendien kun je vaak stellen: hoe donkerder een zoete wijn (denk aan een Spaanse PX), hoe zoeter de smaak.

De druif

Maar ook het druivenras heeft invloed. Pinot Gris heeft bijvoorbeeld bijna roze schilletjes, Riesling heeft vrij groene, andere rijpe druiven zijn weer bleekgeel. En hoeveel het sap zelf van die druiven licht in kleur kan verschillen, is het vooral het contact met de schillen dat de verschillen in kleur veroorzaakt.

Overige toevoegingen

Ook allerhande chemische stoffen die aan wijn worden toegevoegd hebben invloed op de kleur. Denk bijvoorbeeld aan sulfiet. Sulfiet kan ontkleurend werken, vooral in combinatie met een bepaalde zuurgraad.

Meld nu aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze bijzondere aanbiedingen, wijnreizen, wijnproeverijen en heerlijke receptideeën.

Met het invullen en versturen van dit formulier ga je akkoord met onze privacyverklaring. Je kunt je elk moment weer afmelden.

Je aanmelding is gelukt! Om je e-mailadres te bevestigen, heb je zojuist een mail van ons ontvangen.