Nóg maar een witte wijn, ik heb zo hard gewerkt.

Het is een op terrassen veelgehoord excuus onder hoogopgeleide vrouwen, die vervolgens teut naar huis fietsen. Volgens de Organisatie Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zijn deze vrouwen met een goede baan en verantwoordelijk werk vaker dan laagopgeleide vrouwen ‘gevaarlijke drinkers’.

De OESO had eigenlijk goed nieuws: de alcoholconsumptie in westerse landen de in de afgelopen twintig jaar met 2.5 procent gedaald, blijkt uit nieuw onderzoek. In de OESO-lidstaten (34 welvarende landen) consumeren mensen nu gemiddeld 10 liter pure alcohol per jaar – dat komt neer op ongeveer honderd flessen wijn per persoon. Ook Nederlanders zijn in de periode 1992-2012 7 procent minder gaan drinken.

Prijs voor emancipatie

Maar hoogopgeleide vrouwen drinken juist helemaal niet minder. In het grootste deel van de westerse landen zijn zij vaker een ‘gevaarlijke drinker’ dan laagopgeleide vrouwen, blijkt uit het onderzoek. Voor mannen geldt het tegenovergestelde.

Omdat hoogopgeleide vrouwen vaak op latere leeftijd kinderen krijgen, gaan ze eerder dan huismoeders borrelen. Tijdens die borrels wordt alcohol gedronken, dat is de sociale conventie. Volgens OESO is dit cultuurtje soms gevaarlijk. ‘Gevaarlijk veel drinken’ is in de optiek van de OESO gemiddeld twee glazen dagen per dag.

“Vrouwen worden zo geconfronteerd met een situatie waarin de limieten van alcoholgebruik hoger liggen”, schrijft de Belgische krant De Morgen. Volgens het dagblad is dit soort drinkgedrag ‘haast een prijs voor emancipatie‘. “Vrouwen met een hoge opleiding drinken mogelijk meer, omdat ze blootgesteld worden aan meer stress.”

Vrouwen halen mannen in

Een paar landen gelden voor hoogopgeleide vrouwen als risicogebied, aldus OESO.

In Australië, Canada, Engeland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Ierland, Spanje, Zwitserland en de Verenigde Staten worden hoogopgeleide vrouwen veel eerder dan laagopgeleide vrouwen een ‘gevaarlijke drinker’.

Volgens het onderzoek tippen vrouwen nog steeds niet aan mannen wat betreft het aantal alcoholconsumpties dat jaarlijks de keel in wordt gegoten. Maar hoe lang dat nog duurt is de vraag. Want volgens de OESO dicht dit ‘gender gap’ zich snel.

Meld nu aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze bijzondere aanbiedingen, wijnreizen, wijnproeverijen en heerlijke receptideeën.

Met het invullen en versturen van dit formulier ga je akkoord met onze privacyverklaring. Je kunt je elk moment weer afmelden.

Je aanmelding is gelukt! Om je e-mailadres te bevestigen, heb je zojuist een mail van ons ontvangen.